Fullblodsavel i Sverige

Detta var tidigare  Svenska Fullblodsavelsföreningens gamla hemsida och har, numer, inget med denna verksamhet att göra. 

Precis som med mikrobryggerier ser Sverige idag ”mikrouppfödare” inom fullblodsavel. Tidigare fanns det ett antal stora stuterier som stod för uppfödningen men idag finns det många små dito. Kanske beror det på de premier som kan delas ut. En uppfödare till svenskuppfödda galopphästar, får en uppfödarpremie. En hästägare, alltså den som äger den svenskuppfödda hästen, får en hästägarpremie. Dessa baseras på vad den svenskuppfödda populationen tjänat på denna avel och på hur mycket hästen springer in under sina fyra första år. Även efter fyra års ålder kan hästuppfödaren inhämta en premie men bara om hästen vunnit mer än 40.000 kronor eller mer i ett och samma lopp.

Svenska Fullblodsavelsföreningens uppgift är att, inom Sverige, främja fullblodsaveln och kapplöpningens utveckling. Föreningen skall också ge uppfödarna bra förutsättningar för att driva sin verksamhet och ser idag 200 medlemmar.

Sverige har under lång tid bedrivit ett kvalitetsmedvetet och planlagt avelsarbete, från början med ambition att förse försvaret med hästar starka och uthålliga nog. Uppfödare kunde under lång tid också erhålla stöd för sin uppfödning och sin utbildning men detta försvann 1966 då uppfödarna istället kunde bli premierade och få hingstunderhållningsbidrag och kvaliteten främjades. Detta ledde till att Svenska Hästavelsförbundet tog över hästkontroll och avelsvärdering av hingstar år 1985 och förbundet har idag ansvar för alla landets hästraser utom varm- och kallblodstravare och engelska fullblod i fullblodsavel. Till fullblod hör det arabiska fullblodet, tinker, engelskt fullblod, shetlandsponny, islandshäst, andalusier, fjording och oldenburgare.

Då Sverige har varit i en svacka gällande fullblodsavel har landets uppfödare behövt stöd men nu ser det ut att vända. Fler börjar se vinstmöjligheter och inser också att om Sverige inte har någon uppfödning finns det heller ingen avel och galoppsporten går förlorad. Idag föds cirka 400 fullblodsföl i Sverige varje år och de säljs oftast vidare vid ett års ålder för att påbörja sin träning inför tävlingskarriären som börjar vid två års ålder.

Den som går i funderingar att dra igång avel kan delta i kursen både på webben och live, bland andra Flyinge erbjuder studier i ämnet. Flyinge erbjuder också en marknadsplats för föl och unghästar där deras uppfödare och kunder marknadsförs online.