Fusk inom hästsport

Det är egentligen ingen nyhet att det försiggår en hel del fusk i hästvärlden, speciellt när det kommer till att träna sin häst inför olika lopp eller tävlingar. Få personer är dock medvetna om att de metoder som används kan liknas vid ren djurmisshandel och trots att det finns stränga lagar och regler, hittar människor ofta ett sätt att dölja eller mörka hårda metoder.

I denna text kommer ämnet att handla om en metod som inte sällan används i samband med hoppning, för att få hästen att hoppa högre och på så sätt undvika att riva hindret. Metoden kallas ”barrering” och trots att det är olagligt och förbjudet, så förekommer det dagligen. Det finns olika sätt att använda sig av metoden, men de vanligaste är att ryttaren medvetet rider hästen fel mot hindret. Det i sin tur orsakar att hästen river eller springer rakt in, skadar sig och i framtiden är så rädd för hindret att den tar ut ett jättesprång. Ett annat sätt är också att skada hästen i samband med hoppet. På detta sätt orsakar man hästen smärta och får hästen att lyfta på benen ännu högre, då smärtan är kopplad till hindret.

Tyvärr är det inte den enda metod som finns inom hästsporten och att kalla det fusk är egentligen helt fel ord, då det är ren djurmisshandel man talar om. På senare tid dök det även upp damasker för hästarna, som var klädda med nubbar på insidan. Om hästen slog emot hindret med benen uppstod en mycket kraftig smärta.

Det är två mycket vanliga metoder som tyvärr även är vanliga i Sverige. Många tror inte att denna typ av träningsform finns i landet, men både i Sverie och grannländer är dessa metoder inte okända. Personer med mycket erfarenhet brukar dock kunna bedöma om hästen för sig naturligt över hindret och eventuella ”fuskmetoder” kan komma att avslöjas.