Hästsporten i Sverige

Hästsporten är en av Sverige största barn- och ungdomssporter och intresset ökar hela tiden. De flesta utövarna i ridsporten är unga tjejer medan annan form av hästsport, så som travsport, utövas av främst medelålders män. Travsporten har även ett stort stöd och engagemang från publik som stöttar sporten på olika sätt och som visar ett stort intresse vilket bidrar till att många stora travlopp visas på TV. Ridsporten blir sakta men säkert större när det kommer till ett allmänt intresse men det är inte alls lika stort engagemang som travsporten. Men det utvecklas och fler stora tävlingar får plats i medierna.

Sverige har äran att arrangera stora internationella tävlingar och event varje år inom hästsporten. Många uppskattar Sveriges evenemang och de banor och anläggningar som finns här vilket gör att det är många utländska ekipage som deltar vid tävlingarna.

Dels så finns Sweden International Horse Show som går av stapeln i Friends Arena i november varje år. Det är en show som bjuder på flera olika discipliner blandat med shownummer och en stor tillbehörsmässa. Här går det stora internationella klasser i både hoppning, dressyr, fälttävlan och fyrspann.
Även Falsterbo Horse show är en stor och populär tävling som är förlagd på sommarhalvåret och tävlingarna hålls utomhus. Här är det många hästintresserade människor som samlas för att avnjuta sol, bad och semester kombinerat med först-klassiga tävlingar på höga nivåer.
Gothenburg Horse Show har ungefär samma upplägg som Sweden International Horse Show men går av stapeln i Göteborg varje år.
Så det finns en rad olika stora tävlingar där hästmänniskor kan samlas för att andas häst och få inspiration.

I Sverige finns det också flera fina trav- och galoppbanor som även där lockar tusentals besökare och flera internationella ekipage. Både Solvalla Travbana som är beläget i Bromma strax utanför Stockholm och Jägersro Trav & Galopp som finns i Malmö är med och arrangerar flertalet stora mästerskap och lopp.